Nesanica

Nesanica – uzrok

Ono što nam pravi najveći problem i najčešći je razog nesanice je neredovno i/ili preterano ležanje u krevetu. Jedan od glavnih razloga zašto nastaje nesanica je pretvaranje kreveta u mesto koje nije samo za spavanje i vođenje ljubavi. Krevet se koristi i za čitanje, gledanje televizije, jedenje, četovanje… 

Ako imate problem da zaspite, odnosno muči vas nesanica (insomnia), predložio bih kognitivno-bihejvioralnu tehniku u trajanju od 2 nedelje. Ova terapija se najkraće rečeno svodi na restrikciju spavanja, odnosno ležanja u krevetu.

Ležanje u krevetu iscrpljuje, ali u isto vreme i “odmara”, što značajno zbunjuje mozak. On time prestaje da bude u stanju da razlikuje umor i nesanicu.

Nesanica – lek

Nesanica se najčešće tretira lekovima. To mogu biti anskiolitici (najčešće), a ako oni ne daju željeni rezultat, onda se pokušava sa lekovima iz grupe hipnotika, a ponekad i antidepresivima. Brojne su loše strane ovakvog lečenja, ali bih izdvojio stvaranje navike koja se posle dosta teško, mada ne i nemoguće, prevazilazi. Nije retko da osobe koje počnu na ovakav način da leče nesanicu, shvate posle više godina da je početna doza leka značajno povećana, odnosno da bez uzetog leka “ne postoji šansa da će zaspati”.
Mišljenja sam da se nesanica kvalitetno i oslanjanjem na sopstvene snage, pobeđuje uspešno kognitvno-bihejioralnom tehnikom – restrikcijom.

Restrikcija spavanja

Restrikcija se odvija na sledeći način:
Ključ leži u odlasku na spavanje kada osetite da vam se maltene zatvaraju oči (ne kad ste umorni, to su dva razičita stanja). Ustajanje se obavlja UVEK u isto vreme, bez obzira na pospanost ili druge okolnosti. U navedenom slučaju, možete otići u krevet i u 2 sata iza ponoći ako vam se pre toga ne spava. Ujutro morate ustati u 6 (bez preteranog razvlačenja nakon tog vremena). Restrikcijom se na zdraviji način umara mozak i on se uvodi u stanje kada više nije u mogućnosti da nas drži budnim. Potrebno je biti istrajan sa ovom tehnikom dve nedelje. Više od 90 odsto osoba koje počnu sa ovom terapijom sna, prijavljuje poboljšanje već u prvoj nedelji. Prvih nekoliko dana moguće je da ćete osetiti veću iscrpljenost nego inače. Uzdržite se od dremanja preko dana.

Samopomoć

Ako postoje stres ili depresija, kao i životne okolnosti koje nam stvaraju brigu, potrebno je primeniti tehnike samopomoći. Relaksacija kroz meditaciju (molitvu ukoliko ste verujući), fizička aktivnost i čitanje manje opterećujućih knjiga pre spavanja mogu značajno pomoći. U svakom od slučajeva gde postoji nesanica, gore navedena metoda može doneti značajno poboljšanje stanja. Razgovor sa bližnjima ili odlazak na psihoterapiju su sledeći koraci. 

Budite slobodni da me kontaktirate ukoliko imate dodatnih pitanja vezanih za nesanicu OVDE.