Roditelj

Video sam juče, pored vode, mladu majku koja je gurala kolica u kojima se smeškala jedna beba, toliko malecka da je bilo teško odrediti da li je muška ili ženska. Palo mi je ponovo na pamet koliko su deca zavisna od tih osoba koje ih šetaju pored vode, ovde u Flensburgu ili bilo gde drugo na svetu.

Bilo je potrebno nekoliko decenija (bukvalno) ne bih li i lično uspeo da odvojim ulogu roditelja od ponašanja osoba koje su me donele na svet. Uvek kada razmišljam o roditeljima (kao apstraktnoj kategoriji) mislim i na brojnu decu koja su rođena i ostavljena da odrastu u sirotištu ili kod nekog ko će ih usvojiti. Tako mogu da vrlo jasno vidim kako to što je neko biološki roditelj ne znači da se bez ikakve rasprave mora nazivati roditeljem. Da, roditelj je reč nastala od glagola roditi, ali ona znači i mnogo više od toga. Roditelj je samo ona osoba koja se prema svojoj deci ponaša tako da nikada ne zloupotrebi toliku moć koju ima. Oni koji zlostavljaju svoju decu (psihički i fizički) nisu roditelji.

Vratimo se onoj bebi s početka priče. Ukoliko ta mlada majka (zajedno sa detetovim ocem) ostane snažna, ali i blaga i dostojanstvena u svojoj moći nad detetom, ako ne dozvoli da joj lične frustracije nađu ventil u odnosu sa ćerkom (ili sinom), onda će i to dete odrasti u psihički stabilnu osobu.

Dolazim do jednog dela staze pored vode odakle se vidi susedna Danska i zapisujem ove reči: “Uloga roditelja je da bude inspiracija detetu, koje će tada reći: Mogu i ja.”